1.maj

1.maj

Det er på mandag og vi er med i optog gennem byen og på pladsen ved det nye teater. Vejret bliver godt så gå med, lyt til talerne og nyd en god eftermiddag hvor vi sammen fejrer vores fagforbund, de kampe, der er vundet og de kampe, der stadig må kæmpes for at få anstændige arbejdsforhold og livsbetingelser for alle mennesker.

fanen.JPG

Hasard med fremtiden

Man kunne på kommende generationers vegne med fuld ret spørge: ”Hvad fanden bilder beslutningstagerne sig ind?”.

borerig.JPG

15. februar skrev Jørgen Bing i Nordjyske Stiftstidende

Hasard med fremtiden.

Trump vil trække USA ud af COP 21-aftalen. Den europæiske entusiasme fra Paris blegnede lige så hurtigt, som de store olieselskaber satte prisen ned på det ”sorte guld” (eller rettere: ”den klæbrige gift”) – og herhjemme har regeringen fuldendt en række miljømæssige tilbageslag med at aflyse 2030-målene.

Man kunne på kommende generationers vegne med fuld ret spørge: ”Hvad fanden bilder beslutningstagerne sig ind?”.

Værre end forventet

For ud fra en videnskabelig betragtning, er der jo tale om en ren kamikaze-kurs. De i forvejen dystre spådomme om civilisationens fremtid, er de seneste år kun blevet overgået af virkeligheden. Temperaturstigningernes himmelflugt er mere brat, end selv de største klimapessimister havde forestillet sig. Siden man i 1880 konsekvent begyndte at måle klodens gennemsnitstemperatur, er 16 af de 17 højeste temperaturer målt i dette århundrede. I november målte det amerikanske National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) gennemsnitstemperaturer visse steder i Arktis, som lå 20 (!) grader højere end normalt. Afsmeltningen sker nu året rundt – og lignende fænomener ses mange andre steder i verden. Den massive afsmeltning af permafrosten frigør faretruende mængder af CO2 og – endnu værre – methangas. Det accelerer opvarmningen yderligere, og kan let blive skruen uden ende.

Følgerne af de voldsomme klimaforandringer bliver ikke bare uoverskuelige, men helt sikkert katastrofale. Kamp om ressourcer og levesteder vil udløse mange og blodige krige, hungersnød vil brede sig – og de enorme folkevandringer af klimaflygtninge (FN anslår 150-250 millioner) vil få de nuværende flygtningestrømme til at ligne en søndagsudflugt.

Tænk nyt

Disse scenarier burde naturligvis få alle ansvarlige beslutningstagere til at ændre radikal kurs. Men hvad sker? Vi oplever både politikere og vælgere lukke øjnene for den ubekvemme sandhed. I stedet rettes fokus på de kortsigtede vækstmål. ”Vækst” er fortsat den eneste gangbare valuta i den politiske realverden.

Men kunne man forestille sig et vækstbegreb, der ikke er uløseligt forbundet med mængden af materielt gods og ejendele? Det er i hvert fald tvingende nødvendigt med nye målestokke. Befolkningstilvæksten eksploderer og ressourcerne vil meget snart svinde ind.

Klimafornægtere

Som sagt er klimaforandringerne ikke til diskussion blandt eksperterne. Allerede i 2009 tilsluttede 97% af verdens klimaforskere denne sig denne erkendelse – og siden er flere kommet til. Politikere gør det også ved festlige lejligheder, men i den realpolitiske hverdag tæller de kortsigtede gevinster mere, og der er jo altid kun få år til næste valg. Så derfor får klimabenægterne uforholdsmæssigt meget vind i sejlene. Selv om man som politiker måske ikke selv bekender nægterkulør, så skaber de dog så meget støj på ledningen, at politikere føler ”at der stadig er så mange uafklarede spørgsmål” at ”man ikke skal handle overilet” eller ”behøver at være den fremmeste i klassen”. ”Det går jo nok alt sammen”(!).

Men sandheden er en anden, hvad videnskaben også længe har råbt op om, omend for døve øren. Og i USA søger Trump nu bulldozeragtigt at tie videnskaben ihjel. Vigtige institutter bliver lukket – og forskere er nu så bange for undertrykkelsen af deres viden, at de smugler rapporter og forskningsresultater ud til hemmelige steder, af frygt for at de ellers vil blive destrueret. På den måde får den lille flok af klimabenægtere, der ellers burde være at regne på samme måde som konspirationsteoretikere, der benægter Holocaust, eller tror at Elvis stadig lever, eller at månelandingen udelukkende foregik i et TV-studie. Selv Liberal Alliance har fortsat en klimabenægter som energi- og klimapolitisk ordfører!

Virkelig slem

I dag, hvor vi ved, at vi sandsynligvis ikke kan nøjes med en to graders stigning, må vi sætte alt ind på, at vende udviklingen fra ”Voldsom katastrofal” til ”Virkelig slem”. Derfor bør enhver politisk beslutning tage sit udgangspunkt i denne erkendelse.

For som prof. Steen Hildebrandt udtrykker det: ”Én ting ved vi - ”Business as usual” er ikke en mulighed”.

 Jørgen Bing

Folketingskandidat

2016 blev Karl vores folketingskandidat

Karl Bornhøft

Skriv til Karl. hans mailadresse er bornhoft.karl@gmail.com 

SF Hjørring

  • Formand Jørgen Bing

Stensskovvej 127
9830 Tårs

Tlf. 41223054

Danmarkskort
Univers
Mobil navigation