Del

NYT UDSPIL: SF VIL INVESTERE I ET OMFATTENDE GRØNT TOGNET I EU

10-03-2024

Tænk at kunne rejse fra København til Berlin på bare lidt over fire timer med grønt og klimavenligt tog. Fra Middelfart til Milano eller fra Silkeborg til Sofia. Nattog skal tilbage på skinnerne i hele Europa, og togtransport over Europas grænser skal være fremtidens attraktive, grønne transportform.

SF kommer nu med et nyt og visionært togudspil, der skal sætte turbo på den grønne togtransport i EU. Vi er nemlig godt klar over, at vores behov for at kunne rejse rundt i Europa ikke kommer til at ændre sig. Derfor er vi nødt til at investere i et grønt tognet i Europa, så det bliver attraktivt at tage toget frem for flyet.

“Vi skal sørge for, at togrejser på tværs af EU igen bliver et reelt alternativ til flyet. Fly har allerede en vildt unfair fordel, fordi de, i modsætning til tog, ikke betaler skat. Vi skal gøre det lettere at træffe det grønne valg – ikke sværere. Hvis vi gør det sammen i Europa, kan vi få visionen til at blive til virkelighed,” siger Kira Maria Peter-Hansen, SF’s EU-spidskandidat.

Togtransporten skal spille en vigtigere rolle i Europas grønne omstilling

Togtransport er pt. den suverænt mest klimavenlige, kollektive transportform. Sammenlignet med flyfart udleder den cirka 80% mindre CO2 per kilometer.

Alligevel udgør jernbanetransport i dag kun ca. 10 % af passagertransporten over Europas grænser og antallet af nattog, der kører på tværs af Europa, har i flere årtier været i frit fald. Det skal vi have lavet om på nu.

“Vi ved, at flyindustrien er en kæmpe klimasynder. Derfor skal EU droppe den massive støtte til flybranchen, der økonomisk favoriserer flyveturen over grønne alternativer. Europa skal hurtigst muligt etablere et tognet, der reelt ville kunne erstatte nogle af de mange flyruter indenfor EU,” siger Pia Olsen Dyhr, formand for SF.

Helt konkret vil SF oprette en fælles grøn togfond sammen med de øvrige lande i EU. Togfonden skal give operatører nem adgang til tog, sovevogne mv. når de vil starte nye, bæredygtige nattogslinjer på tværs af Europa og ikke på forhånd har den fulde finansiering. Samtidig skal der oprettes en fælles digital rejseplan og et bookingsystem på tværs af hele EU.

“Vores drøm, om en rejseplan på tværs af hele Europa, kræver, at vi i EU forhøjer flyafgiften, så vi kan gøre det billigere at køre i tog. Vi har faktisk en hel reel mulighed her for at mindske klima-belastningen,” siger Pia Olsen Dyhr.

Tognet frem for flyfart

  1. SF vil lave en europæisk grøn togfond, som sikrer finansieringen af nattog og nye operatører på markedet
  2. En fælles europæisk rejseplan og et nemt tilgængeligt bookingsystem på tværs af lande indenfor EU
  3. Den nuværende massive støtte til flybranchen skal droppes og flyafgiften forhøjes