Ulighed og fattigdom

VI KÆMPER FOR:

SF ønsker et mere socialt retfærdigt samfund, hvor mennesker ikke kun har lige mulighed af navn, men også at af gavn. Uligheden har i mange år været stigende. SF vil have vendt udviklingen. Vi vil dels indføre en formueskat og lukke hullerne i selskabsskatten. Samtidig skal vi bekæmpe fattigdom. Bare et enkelt år i fattigdom som barn kan trække spor ind i voksenlivet. Derfor ønsker SF bl.a. en handleplan mod børnefattigdom og for social mobilitet, samt en fattigdomslov, der forpligter Folketinget på tiltag der reducerer fattigdom på samme måde som klimaloven. Vi skal sikre, at alle børn får en sundt og nærende måltid mad og arbejder derfor for at indføre gratis skolemad, hvor vi allerede har sikret første skridt med en forsøgsordning.

Der er desuden brug for at lappe hullerne i det sociale sikkerhedsnet og mindske brugerbetalingen i sundhedssystemet.

BEDRE HJÆLP TIL MENNESKER PÅ KANTEN

Velfærdssamfundet skal hjælpe dem, der har mest brug for det, og mennesker på kanten af samfundet skal mødes af en udstrakt hånd i stedet for slag i ansigtet. De mest udsatte borgere kæmper ofte med flersidede problemer, som hjemløshed, stofafhængighed og psykiske lidelser. Men de løber alt for ofte panden mod en mur i mødet med systemet, som for ofte ikke kan tilbyde den rette hjælp og desuden er umuligt at finde rundt i.

SF arbejder for mere selvbestemmelse og helhedsorienteret indsats. Hjælpen skal derfor være der, hvor mennesket er. Vi ønsker bl.a. udbredelse af ACT-metoden og supervarmestuer, så mennesker med flersidede udfordringer kun skal ind ad én dør for at få adgang til sundhedspersoner, socialrådgivere, psykiatere, tandpleje og medicinudlevering. Der er desuden brug for at styrke retssikkerheden, og bl.a. udbrede den uafhængige borgerrådgiverordning samt sikre mulighed for specialiseret retshjælp.

BEDRE VILKÅR FOR ANBRAGTE BØRN OG UNGE

Når vi anbringer udsatte børn og unge, skal vi sikre, at de får bedre og tryggere rammer end dem, vi fjernede dem fra. Det burde give sig selv, men det gør det desværre ikke, og mange triste skandalesager sætter en fed streg under, at der er behov for markante forbedringer. Anbringelsesstederne skal give børnene og de unge en oplevelse af et hjem – noget at komme hjem til fremfor noget at flygte fra.

Samtidig har vi pligt til at sikre en bedre overgang til voksenlivet for anbragte unge. Det er de færreste unge, der kan balancere uden sikkerhedsnet den dag, de fylder 18. Derfor hverken skal eller kan vi forvente det af de mest udsatte unge. I dag afgøres ungestøtten ud fra visitation og vurdering, men vi mener, at det skal være mere rettighedsbaseret, og de unge bør have mulighed for støtte, indtil de er klar til at stå på egne ben.

SF kæmper kontinuerligt for at holde regeringen og skiftende socialministre op på aftalen om Børnene Først, så vi kan komme i gang med at forhandle om bedre vilkår for anbragte børn og unge og en bedre overgang til voksenlivet.

Måske du også kunne være interesseret i at læse mere om vores politik om inklusion og handicap?