Del

SF sikrer akut flere penge og faste teams i ældreaftale

18-04-2024

Det var et krav fra SF, at ældreaftalen skulle indeholde flere penge hurtigere og øremærke midler til faste teams. Og her er det lykkes SF at flytte SVM-regeringen.

Der afsættes nu over en halv milliard af allerede i år. Samtidig bliver en del af pengene i aftalen fremrykket, så de kommer hurtigere ud at virke.

”Det er dybt paradoksalt, at mange kommuner i år sparer på ældreområdet – og måske skal til det igen. Vi skal efter mange års nedskæringer sætte en prop i, vende rundt og sørge for, at vi rent faktisk får skabt en ro og tryghed. Du kan ikke stå herinde fra Christiansborg og love store ting, hvis pengene ikke følger med,” siger Kirsten Normann Andersen.

En anden stærk SF-mærkesag, SVM-regeringen har taget til sig er ”faste teams”. Hvor den ældre møder mere af det samme personale frem for mange vikarer. Men hvor det i den oprindelige aftale blot var ord i et udspil, er det nu skrevet ind, at kommunerne skal kunne redegøre for, at midlerne er anvendt som forudsat.

”Det nytter ikke, at de ældres hjem bliver Fredericia Banegård. Men hvis personalet skal være i de her faste teams, kræver det mere end bare ord. Nu har vi fået øremærket penge, så den ældre kan mødes med større respekt og værdighed,” siger Kirsten Normann Andersen.

SF foreslog selv i et ældreudspil tidligere på foråret, at der afsættes et fast varigt beløb på 3 mia. kr. til en samlet plan for ældreområdet. Kirsten Normann Andersen er helt med på, at det ikke er det, der sker med aftalen.

”Vi tager et skridt i den rigtige retning, men det her er stadig et stykke fra de ambitioner og visioner vi har for ældreområdet i SF. Der mener vi fortsat, at der er behov for at afsætte flere penge,” siger Kirsten Normann Andersen.