Hermed en lille kort hilsen fra jeres Folketingsmedlem på Chr. Borg –

 

KRIGSMARERIDT: KONFLIKTEN MELLEM ISRAEL OG HAMAS

Udover krigen mellem Ukraine og Rusland står vi lige nu også over for en forfærdelig krig i Mellemøsten mellem Israel og Hamas. Det er svært at opsummere de mange politiske aspekter ved denne krig relativt kort, men jeg vil alligevel gøre mig et forsøg.

Hvad palæstinenserne oplever i Gaza er et ubegribeligt mareridt, hvor tusindvis af uskyldige mennesker herunder mange børn mister livet. Palæstinensernes smerte rækker mange år tilbage, og de har i lang tid været ofre for en ulovlig blokade, mangel på forsyninger og at blive fortrængt fra deres hjem af israelske bosættere.

Samtidigt lider israelerne efter den sorg Hamas’ brutale terrorangreb den 7. oktober bragte med sig, hvor ca. 1200 uskyldige mennesker blev dræbt. Ligeledes er der stadig over 200 mennesker, der er taget til gidsel i Gaza. Hamas filmede terrorangrebet og har pralet med deres forberedelse af angrebet og deres russiske og kinesiske forbindelser.

Det er for SF vigtigt at gå nuanceret til debatten, da en sort-hvid og firkantet opfattelse af konflikten ikke kun er forkert, men tilmed bidrager til en øget polarisering – også her i Danmark. Vi skal insistere på at kritisere både Hamas og den israelske regering. På den ene side har Hamas i snart et par årtier afholdt sig fra at holde valg og har udhulet Gazas økonomiske aktivitet gennem blandt andet gennem ”told” og beskyttelsespenge. På den anden side er det israelske demokrati blevet presset igennem en årrække, da ultra-ortodokse, bosættere og den yderste højrefløj har fået mere politisk magt.

I mange år har vi i SF efterlyst en to-statsløsning og appelleret til fred, og det gør vi fortsat. Israel skal stoppe de ulovlige bosættelser og skabe rammen for en to-statsløsning. Der bliver kun fred, hvis palæstinenserne får håb for fremtiden, og hvis deres grundlæggende menneskerettigheder respekteres af israelerne.

Danmark kan dog ikke løse konflikten alene, og jeg vil vove at påstå, at heller ikke EU kan. Konflikten er international i sin essens, og derfor kan konflikten kun løses, hvis vi vigtige aktører som USA og mellemøstlige lande også er inden over.

Som nævnt er konflikten mangefacetteret, så hvis man ønsker at læse mere om SF’s position, vil jeg henvise til Pia Olsen Dyhrs opslag fra d. 6. nov. 2023 på Facebook i ’SF Medlemsforum’-gruppen. Er du ikke medlem af facebookgruppen, kan du blive det ved at trykke på linket her.

PILSKÆVT: REGERINGENS SKATTELETTELSER

Mandag d. 6. november offentliggjorde regeringen, at der vil komme skattelettelser for 10 mia. kroner. Som I helt sikkert ved, ønsker vi ikke skattelettelserne. Velfærdssamfundet bløder og skattelettelserne er pilskæve, som også fremhæves på billedet overfor. Mette Frederiksen ville belønne buschaufføren og kassedamen med skattelettelser. Men det er højtlønnede som for eksempel læger, advokater og ingeniører, der får langt de største skattelettelser.

Vi har en forpligtelse til at lytte til størstedelen af befolkningen, som faktisk ønsker, at vi bruger pengene på velfærd – f.eks. at vi sikrer en ordentlig pleje til vores gamle, at vi forbedrer folkeskolen, og at vi skaber bedre arbejdsvilkår for de ansatte i sygehusvæsnet, der lige nu løber så stærkt, at vi risikerer, at der sker fatale fejl.

I efteråret har jeg og de andre folketingsmedlemmer fra SF derfor været rundt omkring i landet for at besøge mange af de mennesker i kommuner og regioner, som oplever besparelserne. Jeg har blandt andet været på besøg på et misbrugscenter i Løgstør, som hjælper nogle af de mest udsatte mennesker i samfundet. Derudover har jeg mødtes med en borger, der føler sig klemt i et psykiatrisk system, hvor der er skåret helt ind til benet. I de kommende uger skal jeg også besøge et behandlingshjem for unge med psykiske lidelser og forbi Mariagerfjord Gymnasium, som er et af de mange lukningstruede gymnasier uden for de store byer.

Ansvaret for den økonomiske ramme for velfærden ligger her på Christiansborg. Jeg kommer derfor ikke til at pege fingre ad kommuner og regioner. Deres udgifter har været stigende på blandt andet det specialiserede socialområde, men der er ikke blevet sendt penge med ud, når opgaverne skal løses. Det er derfor SF’s hovedprioritet at blive ved med at presse på og kæmpe for en forbedring af velfærden.

Med venlig hilsen

Theresa Berg Andersen

MF