;

Kemikalier er ikke legetøj

SF kæmper mod farlig kemi

SF vil forbyde hormonkemi i hverdagen

Hormonforstyrrende stoffer kan give barnløshed, misdannelse hos nyfødte, for tidlig pubertet og kan også kædes sammen med testikelkræft. Alligevel kan de skadelige stoffer findes i kosmetik, bonen fra supermarkedet eller i tyggegummi. Derfor vil SF forbyde de skadelige stoffer.

Pia Olesen Dyhr

SF mener, at vi har ret til et liv uden hormonforstyrrende stoffer, men desværre halter lovgivningen langt efter vores viden på området. Derfor vil SF både i Danmark og sammen med den grønne gruppe i Europa-Parlamentet forbyde hormonforstyrrende stoffer i alle forbrugsvarer såsom kosmetik, legetøj og emballager. 

SF foreslår:
  • Et totalforbud mod hormonforstyrrende stoffer i forbrugerprodukter fra 2020
  • En dansk eller nordisk mærkningsordning i 2016, så forbrugeren kan vælge de skadelige stoffer fra.
  • Forskningen på området skal styrkes, så vi får mere viden om de skadelige stoffer og dermed kan sikre børn et liv uden den skadelige kemi.

Danmark har i mange år været førende inden for ny viden om farlige kemikalier i vores hverdag. Regeringen må derfor følge ord op med handling og gå forrest i EU og forbyde de hormonforstyrrende stoffer.

SF vil forbyde hormonforstyrrende stoffer

SF og de Grønne i Europa-Parlamentet foreslår, at et totalforbud mod hormonforstyrrende stoffer i forbrugerprodukter skal gælde fra 2020. Det giver producenter, importører og indkøbere tid til at udvikle, producere og levere nye produkter. Den giftige kemi kan nemlig sagtens erstattes af uskadelige alternativer.

Et forbud vil betyde, at der skal foretages investeringer i den kemiske industri og nogle produkter vil bliver lidt dyrere. Derfor kæmper industrien imod med næb og klør. Men SF og de Grønne mener ikke at kemikalielobbyen skal have lov at gamble med vores sundhed, børn og miljø.

 

Kampen mod skadelig kemi skal også kæmpes i EU

Hormonforstyrrende stoffer hører ikke hjemme i hverdagen, men desværre findes de i supermarkedet, hos lægen og i børneværelset. Derfor kæmper SF’s medlem af Europa-Parlamentet, Margrete Auken, sammen med De Grønne en hård kamp for at få håndhævet og skærpet EU’s lovgivning på området. Danmark skal gå foran og om nødvendigt lægge sag an mod EU-kommissionen.

margrete_top_forside.jpg

I dag er EU’s kemikalielovgivning, REACH, med til at begrænse industriens forbrug af farlige kemikalier. REACH er et vigtigt skridt i kampen mod farlige kemikalier, men er lovgivningen langt fra tilstrækkelig, som den ser ud i dag.

EU sylter farlig kemi

Den nyeste forskning viser, at langt flere stoffer end forventet forstyrrer vores hormonbalance. Barnløshed, for tidlig pubertet og misdannelser hos nyfødte børn er blot nogle af de alvorlige konsekvenser. Det skyldes, at alt for mange af de farlige stoffer ikke reguleres under EU-lovgivningen i dag.

Da lovgivningen blev lavet i 2005 manglede man fælles kriterier for, hvornår et stof er hormonforstyrrende. Kommissionen har tidligere udarbejdet en liste over mistænkelige hormonlignende stoffer, men lovgivningen er ikke blevet opdateret, som man ellers var forpligtet til inden 2013.

Derfor lever vi stadig med alt for mange skadelige stoffer i kosmetik, medicinsk udstyr og en lang række andre hverdagsprodukter. For ikke at nævne giftstoffer i pesticider fra landbruget, der overføres til kroppen igennem vores drikkevand. Vi har alle sammen krav på at leve et liv uden farlige kemikalier. Derfor skal vi under REACH tage fat på de mange skadelige og uregulerede stoffer som stadig findes på markedet.

De Grønne vil lægge sag an mod Kommissionen

EU skal lægge pres på industrien til at udfase de skadelige stoffer og erstatte dem med ufarlige alternative. SF og De Grønne vil have Danmark til at gå foran og lægge sag an mod Kommissionen, så vi kan få nye kriterier for hormonforstyrrende stoffer indarbejdet i lovgivningen.

 

Pia Olsen Dyhr

Hormonforstyrrende stoffer er ikke for sjov. Forskerne dokumenterer klart, at ingen af os går fri. Og de hormonforstyrrende stoffer forårsager pubertetsforstyrrelser, nedsat fertilitet og testikelkræft. Ikke noget let cocktail. SF foreslår at vi handler på det.


Margrete Auken

Der gambles med helt almindelige menneskers helbred, når vi tillader industrien at bruge hormonforstyrrende stoffer i blandt andet kosmetik, mademballage og medicinsk udstyr. Hormonkemi er en tikkende bombe under vores sundhed, og derfor sætter vi fokus på de hormonforstyrrende stoffer og kommer med SF’s bud på, hvordan vi skal bekæmpe dem i Danmark og i EU.


Vil du også stoppe farlig kemi?

Det er uacceptabelt at man som forbruger ikke kan sikre sig mod farlig og hormonforstyrrende kemi. Derfor skal vi selvfølgelig have en mærkningsordning. Se videoen og hør hvad Pia Olsen Dyhr vil gøre mod farlig kemi.

Univers
Mobil navigation