Del

SF vil afskaffe høje adgangskvotienter

09-01-2020

En enkelt karakter skal ikke betyde, at man ikke kan optages på drømmestudiet. Derfor vil SF indføre en øvre grænse på 10 i adgangskvotient for at komme ind på en videregående uddannelse.

– Alt for mange unge oplever i dag et stigende præstationspres og karakterræs i en konstant stræben efter et fejlfrit eksamensbevis. Men det er da hul i hovedet, at et 4-tal i billedkunst kan betyde, at du ikke kan blive psykolog. Derfor foreslår vi en øvre grænse på adgangskvotienten på 10, så en enkelt karakter ikke kan ende med at blive katastrofal for din fremtid, siger Jacob Mark, der er SF’s undervisningsordfører.

På de uddannelser med flere ansøgere end pladser indføres der en optagelsesprøve. Den afgør, hvem der får pladserne på uddannelserne. I 2018 var det 4,8 procent af de i alt 893 uddannelser, man kan søge gennem kvote 1. Det drejer sig blandt andet om International Business på CBS, der i 2019 krævede et snit på 12,4 og psykologi, hvor snittet var på mindst 10,8 og helt op til 11,8 på KU.

– En øvre grænse på adgangskvotienten på 10 tager toppen af presset på de unge, men det løser ikke alle problemer. Det er et skridt på vejen derhen, siger Jacob Mark.

Han peger på, at forslaget ikke har en social slagside.

– Vi ved at, hvis man udvider kvote 2, så vil adgangskvotienterne stige på kvote 1, fordi der bliver færre pladser. Og kvote 2 er i høj grad de ressourcestærkes legeplads. Selvfølgelig skal man stadig have kvote 2. Forskning viser desværre bare, at det er de ressourcestærke, der oftest får plads på kvote 2. Derfor ville det være skidt kun at have det, siger Jacob Mark.