SF’s byrådsmedlem er medlem af flere politiske udvalg:

  • Handicap, Social og Psykiatri, næstformand

  • Kultur, Fritid og Idræt, medlem

  • Børn og skole, medlem

 

Politiske forslag:

SF Furesø forslår at byrådet beder forvaltningen undersøge muligheden for at implementere end 80-90-100 model for social- og sundhedspersonale, og forlægge det som et beslutningstema for Ældre- og Sundhedsudvalget inden 2025.

80-90-100 modellen er et seniorpolitisk tiltag, der skal gøre attraktivt for erfarne medarbejdere at blive ved med at arbejde i kommunen. Modellen er opkaldt efter dens tre centrale delelementer:

  1. 80% arbejdstid. Når seniorer når en bestemt alder, typisk 60-62 år, har de med aftalen mulighed for at reducere deres arbejdstid til 80% af en fuld arbejdsuge.
  2. 90% løn. Selvom seniorerne arbejder 80% af deres tid, vil de få udbetalt 90% af deres løn for en fuld arbejdsuge.
  3. 100% pension. Mens de arbejder på 80% tid og modtager 90% af deres løn, får seniorerne fortsat 100% pensionsbidrag.

Modellen er blandt andet blevet vedtaget i Jammerbugt og Aalborg kommune, hvor det ville være relevant at indhente erfaringer fra.

I SF tror vi på, at initiativer som disse kan blive nødvendige, hvis vi forsat ønsker at have tilstrækkeligt kvalificeret medarbejdere i kommunen. Det skal være nemmere at fortsætte på arbejdet som seniorer, hvis man kan og vil, især når vi som kommune skriger på uddannede medarbejdere. Vi skal prioritere arbejdet med rekruttering og fastholdelse højt, og det kræver at vi er villige til at undersøge og anvende en bred vifte af værktøjer.

Indstilling:

byrådet beder forvaltningen undersøge muligheden for at implementere end 80-90-100 model for social- og sundhedspersonale, og forlægge det som et beslutningstema for Ældre- og Sundhedsudvalget inden 2025.

Kilder:

https://jammerbugtposten.dk/80-90-100-senioraftale-godkendelse-af-senioraftale-i-jammerbugt-kommune/

https://www.foa.dk/global/news/afdelingsnyheder/nordjylland/nyheder-2022/samarbejde-om-senioraftaler-med-fuld-pension

 

SFs forslag til forbedring af ældreplejen i Furesø kommune

SFs ønsker med dette forslag at styrke ældreplejen i Furesø kommune. Der skal fremover fokuseres mere på at imødekomme den ældres behov og ønsker. Der skal også sættes fokus på og styrke arbejdsmiljøet samt forbedre uddannelsen og trivslen hos medarbejderne i ældreplejen. Målet er at øge de ældres livskvalitet og tilfredshed, og på medarbejdersiden, at kunne tiltrække/rekruttere flere til området og samtidig fastholde og udvikle de nuværende medarbejderes faglige kompetencer og derigennem forbedre de ældres livsvilkår.

Forslag:

Der skal sættes fokus på trivslen for de ældre og på de ansattes arbejdsmiljø. Sæt medarbejderne fri og lad dem i dialog med den ældre beslutte hvad plejepersonalet skal bruge tiden på, når de er hos den ældre. Vi bør arbejde på at frisætte medarbejdere for alle de regler, der beskriver, hvad der præcis skal gøres ved et besøg og fjerne alle de procedurer, der betyder at medarbejderne skal registrere alt og kun gøre det der står i skemaerne. Vi ønsker en højere grad af fleksibilitet og imødekommenhed overfor de ældres udtalte ønsker og behov samtidig med at de ældre modtager den helt nødvendige hjælp f.eks. til at tage medicin, i forbindelse med måltidener og den personlig pleje.

1: Bedre rekruttering og fastholdelse

For at sikre det faglige arbejdsmiljø på arbejdspladserne i kommunen og omsorgen for vores ældre, er det vigtigt, at de SOSU-elever vi rekrutterer, er godt kvalificerede og har et godt potentiale for at blive gode SOSU-assistenter. Det vil vi bidrage til gennem følgende forslag:

  1. Øge respekten om uddannelsen og fagligheden og kompetencerne, som uddannelsen giver, gennem positiv omtale i lokale medier og kampagner.
  2. Højere krav til optagelse på uddannelsen, hvor evnen til at drage omsorg for mennesker i praksis med afsæt i teori og med empati skal vægtes. Dette skal afklares gennem optagelsessamtaler.
  3. Furesø kommune skal tilbydeJammerbugt-modellen”, et seniorpolitisk tiltag, der sigter mod at motivere seniorer til at forsætte i jobbet længere end det ellers var tiltænkt – også kaldet 80-90-100 senioraftalen. Tallene i navnet dækker over at seniormedarbejderen har en arbejdstid på 80 pct., oppebærer en 90 pct. løn i forhold til fuldtidsløn og fortsat opnår 100 pct. pension.

2: Styrke SOSU-uddannelse i Furesø kommune

En del af styrkelsen i SOSU-uddannelsen opnås gennem en bedre rekruttering til uddannelsen i kommunen. Samtidig forventer vi at et kvalitetsløft i uddannelsesforløbet kan bidrage positivt på respekten for faget, øge rekrutteringen og kvaliteten hos de rekrutterede. Vores forslag er:

  1. Eleverne tilknyttes en vejleder på deres arbejdsplads, som SKAL være faguddannet. Det er vejlederen, der introducerer eleven til arbejdspladsen, har ansvaret for elevens oplæring og fungerer som mentor.
  2. Alle vejledere skal tilbydes et vejlederkursus, og der skal foreligge en standard for oplæringen til vejlederne, så kvaliteten i SOSU-uddannelsen sikres.
  3. Der stilles krav til, at eleverne kan samtale på dansk. Elever som har udfordringer med det danske sprog tilbydes sideløbende danskundervisning betalt af kommunen.

 3: Bedre kvalitet i fagligheden omkring vores ældre

Ved at sikre arbejdsvilkår, som styrker tværfaglige, samarbejder og ved at øge medarbejdernes og ledernes kompetencer vil vi øge kvaliteten af den omsorg og pleje, som vores ældre modtager, men også øge jobtilfredsheden hos de ansatte på området i kommunen. Det kan ske gennem følgende tiltag:

  1. Der skal være fokus på at planlægge en smartere opgavefordeling, så arbejdspladsens ressourcer udnyttes bedst muligt til gavn for de ældre. Dette kan ske gennem selvstyrende og tværfaglige teams.
  2. Der oprettes tværfaglige teams bestående af blandt andet fysioterapeuter, SOSU-assistenter og sygeplejersker, så det sikres at de ældre oplever genkendelighed hos det personale, der drager omsorg for dem, hvilket vil øge trygheden hos de ældre. Samtidig giver tværfaglige teams mulighed for at trække på hinandens kompetencer og opnå en synergieffekt, hvor kvaliteten i plejen og omsorgen øges.
  3. Der oprettes et ”laboratorium” med deltagelse af medarbejdere, ledere, forskere, pårørende mv. som drøfter og kommer med ideer til, hvordan man skruer den bedst tænkelige ældrepleje sammen til glæde for både de ældre borgere og kommunens medarbejdere.
  4. Der etableres og tilbydes lederuddannelsesforløb for nuværende og kommende ledere på området med hovedfokus på faglighed og ledelse.
  5. Det skal være muligt at stilles krav til, at medarbejderne ud fra individuelle behov – som led i fastholdelsesstrategien – deltager i kompetenceløftsforløb.
  6. Der tilbydes jævnligt deltagelse i workshops og kurser for at sikre forståelse for hyppigt oplevede symptomer hos ældre, hvad de kan være forårsaget af, og hvordan medarbejderne kan handle i situationer, hvor de opstår.