Del

SF vil stoppe hvidvaskning af skatteborgernes penge

06-06-2024

Det skal være slut med at kunne hvidvaske penge. Det skal være slut med at malke vores samfund for milliarder – milliarder, der kunne gå til vores velfærdssamfund, men i stedet havner i lommerne på empatiforladte og skruppelløse mennesker fra alle lag i samfundet.

Med en seerflade på knap 1.900.000 millioner til bare det første afsnit, har dokumentaren ’Den sorte svane’ slået alle rekorder.

Alle har vi set eller hørt om den. Alle har vi fået indblik i, hvordan vores samfund bliver syltet af ikke bare bandemedlemmer, men også af højtstående advokater, der skulle forestille at håndhæve lovens lange arm.

Bandepakke efter bandepakke har hævet strafferammen og givet politiet nye redskaber. Men ’Den sorte svane’ viser, at banderne er afhængige af aktiviteter, der foregår uden for Justitsministeriets område, siger retsordfører for SF, Karina Lorentzen og fortsætter:

Derfor vil SF have oprettet en tværministeriel taskforce på tværs af myndighederne, der både går ind over socialområdet, justitsområdet, erhvervsområdet, miljøområdet og skat, siger retsordføreren.

Dokumentarserien har tydelig vist, at det er alt for nemt at omgå loven, når det drejer sig om økonomisk kriminalitet. En tværministeriel taskforce skal vurdere nuværende tilsyn og undersøge om, der skal nye ressourcer eller ny lovgivning til.

‘Den sorte svane’ viser både et behov for eftersyn på miljøforurening og svindel med tilskud, hvilket ligger under to ministerier. Derfor er en taskforce på tværs af styrelserne, den optimale løsning for at komme denne her åbenlyse kriminalitet til livs, kommer det fra Karina Lorentzen.

SF vil have dækket de huller og muligheder, der er for kriminelle at boltre sig i tilskudsordninger og falske førtidspensioner. Der skal også ryddes op i ’banditter i habitter’, der føder underverdenen med skatteborgernes penge samt fylder deres egne lommer. Mennesker som vi borgere normalt har tillid til.

Sidste år blev der kun udtaget 164 ud af 40.000 konkursboer til kontrol. Der var kritik i 33 procent af dem. Vi bliver nødt til at arbejde benhårdt på tværs af alle partier for at komme denne her skamløse udhuling af vores velfærdssamfund til livs. Det kan kun gå for langsomt, siger Pia Olsen Dyhr, formand for SF.

 

Derfor foreslår SF følgende:

Der skal oprettes en taskforce på tværs af ministerområder, som skal bekæmpe organiseret, økonomisk kriminalitet.

Tag førtidspension fra bandemedlemmer ved snyd. Det skal ikke være muligt at eje firmaer og hvidvaske penge samtidig med, man er på offentlig forsørgelse.

Medarbejdere i relevante ministerier og tilsyn skal sikkerhedsgodkendes.

 Flere ressourcer til tilsyn og efterforskning. Herunder skal der laves flere stikprøvekontroller og logning af data i relevante ministerier og tilsyn.

Myndigheder og banker skal arbejde mere og tættere sammen, og der skal føres kontrol med private pengeautomater for hvidvask.

Der skal oprettes en særlig enhed, som skal bekæmpe miljø- og naturkriminalitet.