Del

SF vil gå reformamok i finanssektoren

24-11-2018

For ti år siden væltede finanssektorens kollaps næsten Europa, uden at vi har lært af det.

De seneste år har den ene skandale afløst den anden. Udbytteskatteskandalen og hvidvasksager i Jyske Bank, Nordea og en gigantisk en af slagsen hos Danske Bank. Der er derfor behov for at regulere finanssektoren for at dæmme op for økonomisk kriminalitet.

– Der er nogle meget usunde tendenser i finanssektoren, som vi er nødt til at regulere. Der er et mulighedsvindue lige nu for at få ryddet op i det, siger finansordfører Lisbeth Bech Poulsen.

Lisbeth Bech Poulsen vil opdele storbanker, som for eksempel samler almindelig bankdrift, investering, realkredit, forsikring og andet – de såkaldte finansielle supermarkeder.

Der er en fare for samfundet, når banker bliver for store.

– Der er en grundlæggende mangel på konkurrence. Når realkredit og banker er i den samme koncern, er der ikke den konkurrence, der skal til, for at man skifter bank og realkredit. Vi har set meget voldsomme stigninger i afgifter og bidragssatser, siger hun.

Desuden foreslår Lisbeth Bech Poulsen en skat på finansielle transaktioner og at indføre samfundsrepræsentanter i alle banker.

Der var en gang, hvor man af regeringen blev beskyldt for at ”mobbe” bankerne, hvis man påpegede huller i reguleringen. Forhåbentligt er den tid forbi. SF mener, det er på tide med et omfattende finansudspil.

HER ER SF’S BUD PÅ EN REFORM AF FINANSSEKTOREN:

  1. Skærpet kontrol med kapitalfonde.
  2. Staten skal ikke støtte uetiske virksomheder.
  3. Indførsel af finansiel transaktionsskat.
  4. Begræns udbyttebetalinger og aktietilbagekøb.
  5. Opsplitning af finansielle supermarkeder.
  6. SIFI’er bør betale for statsgarantien.
  7. Forbrugerbeskyttelse.
  8. Deltagelse i EU’s bankunion.
  9. Samfundsansvar og CSR.
  10. Indsats mod tvivlsomme skattearrangementer.