Del

SF SÆTTER FOREBYGGELSE I CENTRUM MED NYT VELFÆRDSUDSPIL

22-03-2025

Flere og flere børn mistrives, alt for mange ældre lider af ensomhed, og stress tvinger flere og flere ud i langtidssygemelding. Hvis vi som samfund ikke griber ind i tide, så vokser problemerne til stor skade for det enkelte barn, den sygemeldte, men også for samfundsøkonomien. 

Det vil SF nu gøre noget ved gennem et nyt velfærdsudspil, der præsenteres i forbindelse med partiets landsmøde. Her er forebyggelse et vigtigt element, der ifølge SF skal have en lang højere prioritet. 

“Det er på tide, at vi investerer i forebyggelse frem for at handle, når skaden er sket. Fordi ellers bliver det meget dyrere for den enkelte, for familien, de pårørende og på sigt for samfundet,” siger SF’s formand, Pia Olsen Dyhr. 

En milliardfond til forebyggelse
SF foreslår at oprette en forebyggelsesfond på 15 milliarder kroner frem mod 2030, som skal bruges til at styrke forebyggende tiltag på tværs af velfærdsområder. Fonden skal blandt andet finansiere initiativer i kommuner og regioner, samt offentlig-private partnerskaber. 

Nogle af de centrale områder, hvor SF ser potentiale for forebyggelse, inkluderer stressforebyggelse, tidlig indsats mod mistrivsel blandt børn og unge, samt bekæmpelse af ensomhed blandt ældre. Derudover foreslås initiativer til at styrke støtte under graviditet og efter fødsel, samt investeringer i sundhedsindsatser som fysioterapi og mentale sundhedsprogrammer. 

Et værn mod besparelser
Udover forebyggelsesfonden foreslår SF også en velfærdslov, der skal beskytte centrale velfærdsområder som skoler, plejehjem og sygehuse mod nedskæringer. 

“I tider med store forsvarsudgifter er det vores ansvar at sikre velfærden mod de borgerliges økonomiske besparelser og skæve skattelettelser. Det nytter ikke, at der år efter år bliver sparet stort på folkeskoler, hjemmepleje, børnehaver og sygehuse,” siger SF’s formand, Pia Olsen Dyhr. 

For at finansiere udspillet vil SF acceptere et midlertidigt underskud frem mod 2030. Det vil kræve økonomi at opruste forebyggelsen, men formålet er, at indsatserne skal tjene sig selv hjem og styrke økonomien på sigt. 

“Hvis vi investerer klogt i forebyggelse, kan vi forhindre stress, nedslidning og langtidssygemeldinger. Det er en god forretning for den enkelte og for Danmark. Og i sidste ende kan det sikre, at vi har råd til en retfærdig pension, gode daginstitutioner og uddannelser og omsorg for vores ældre,” siger Pia Olsen Dyhr. 

SF peger på en række områder, hvor forebyggelse kan gøre en mærkbar forskel: 

  • Stressforebyggelse: Initiativer, der nedbringer arbejdsrelateret stress og styrker trivsel. 
  • Tidlig indsats mod mistrivsel: Bedre indeklima i skoler og daginstitutioner samt fokus på børn og unges mentale sundhed. 
  • Unge uden uddannelse eller arbejde: Fleksible uddannelses- og jobtræningsmuligheder med social støtte. 
  • Bekæmpelse af ensomhed blandt ældre: Flere aktivitets- og fællesskabstilbud for at forebygge ensomhed og helbredsproblemer. 
  • Bedre støtte under graviditet og efter fødslen: Øget adgang til jordemødre og fysioterapeuter for at mindske sygefravær og efterfødselsgener. 
  • Bedre indeklima i institutioner: Et sundt indeklima i vuggestuer, børnehaver og skoler sænker sygefravær og fremmer børns indlæringsevne.  
  • Forebyggende sundhedsindsatser: Investering i sundhedstjek, fysioterapi og mentale programmer mindsker sygdom, øger arbejdsstyrken og forbedrer livskvaliteten.