Del

Pia Olsen Dyhr: Det er tid til at levere på klimamålene – ikke nye fribilletter til landbruget

21-02-2024

SF’s formand vil arbejde for, at regeringen leverer på klimaløfterne til befolkningen. Hun frygter, at regeringen vil ryste på hænderne, når det bliver dyrt og besværligt og når landbrugslobbyen ruller de tunge skyts ud, så vi får en løsning som er dyr og besværlig for resten af samfundet.

”En klimaafgift på landbruget må ikke blive greenwashing. Den skal sikre, at vi får et grønnere og mere bæredygtigt landbrug – ikke ende i endnu en fribillet til landbruget.”

“Jeg er glad for, at vi endelig har fået nogle konkrete modeller, og nu er det afgørende, at regeringen husker, hvad de har lovet vælgerne. Landbruget har ikke reduceret sine udledninger de sidste 10 år. Industrien har for længst accepteret princippet om, at forureneren skal betale, så nu skal vi selvfølgelig stille krav, så vi får et grønnere og mere klimavenligt landbrug, der er rustet til en grøn fremtid.”

Pia Olsen Dyhr frygter, at regeringen vil slække på ambitionerne og lytte til landbrugslobbyen.

“Med Venstre i regeringen er jeg naturligvis bange for, at man vil lytte mere til landbrugslobbyen end til de unge, der står til at arve planeten med den gigantiske klima- og naturkrise, som de tidligere generationer har skabt. Det må ikke ske!”

En CO2-afgift skal også mindske den skadelige forurening fra landbruget, der ødelægger vores havmiljø. “Hvis vi indretter en CO2-afgift klogt, får vi både et mindre klimaskadeligt landbrug og et landbrug, der ikke ødelægger vores fjorde, åer og søer. Flere steder i Danmark er vores havmiljø stendødt, og det skyldes desværre forurening fra landbruget, fordi vi ikke har stillet rimelige krav i tide.”

Pia Olsen Dyhr vil gerne hurtigst muligt i gang med forhandlingerne.

“Denne regering har forhalet stort set alle initiativer på det grønne område, mens klimaproblemerne blot vokser og vokser. Vi kan snart ikke længere kalde os et grønt foregangsland.”