Del

Nytårstale manglede klima, ligeløn og fokus på børn og unges trivsel

04-01-2023

Pia Olsen Dyhr roser Statsministerens fokus på værdighed, på de 45.000 unge, der ellers ikke får en uddannelse – og selvfølgelig på Ukraine.

Krigen i Ukraine og det ukrainske folks lidelser fik en velfortjent plads i Statsministerens tale, og det er vigtigt i en tid, hvor bomberne stadig regner ned over de ukrainske familier, selvom det ikke længere ryder mediefladerne,” siger Pia Olsen Dyhr.

Pia Olsen Dyhr er ikke optimist på klimaets vegne efter at have set talen.

De sidste tre et halvt år har vi gennemført et grønt systemskifte, som har ført Danmark op i den klimapolitiske superliga. Det tegner desværre ikke på, at SMV-regeringen vil videreføre den politik. I valgkampen havde Statsministeren ellers fokus på landbruget, fordi det er her, der skal ske store og nødvendige forandringer, hvis vi skal nå klimamålene og sætte nye ambitiøse mål, men det er som om, at det fokus er blevet udvasket i det nye blå-røde samarbejde.

SF’s formand understreger, at hun vil være regeringens dårlige grønne samvittighed, når det er påkrævet, såvel som gå konstruktivt ind i alle forhandlinger og trække dem i en grønnere retning.

Statsministeren glemte de fattige børn

SF’s formand roser også Statsministerens fokus på værdighed i socialpolitikken – men undrer sig over, at man ikke samtidig er optaget af de fattigste børnefamilier og børn og unges mistrivsel.

Jeg havde håbet, at regeringen ville være optaget af de fattigste børnefamilier i det her land, som desværre er kommet i klemme efter valget, fordi man ikke har ønsket at videreføre det ekstra børnetilskud, men i stedet insisterer på en uværdig model, hvor familierne skal gå på kommunen og søge om hjælp i stedet for at få et fast tilskud,” siger hun.

Statsministeren talte slet ikke om børn og unges mistrivsel. Det er bekymrende i en tid, hvor flere og flere børn og unge døjer med skolevægring, angst depression eller andre former for alvorlig og indgribende mistrivsel. Det bør have topprioritet for enhver regering – uanset bogstavkombination, ” siger hun.

Endelig så undrer Pia Olsen Dyhr sig over fraværet af sundhed i nytårstalen.

Man kan ikke nå alle emner i en nytårstale men vores udfordrede sundhedsvæsen får ikke ét ord med på vejen i nytårstalen. Det gør spørgsmålet om ligeløn heller ikke. Det er bemærkelsesværdigt – og slet ikke godt nok