Del

Hønge forstår ikke Socialdemokratiets sidste nat med pensionselskerinde

25-04-2025

Socialdemokratiet siger nu selv, at der skal være retfærdig pension. Men det klinger noget hult, når de vil regere landet med Venstre, som gennem tiden har ført kniven i velfærdsaftalens løftebrud og delt skæve skattelettelser ud.

Nu siger de så, at de vil stemme for en sidste gang. Og lover at gøre ”noget” ved pensionsalderen engang i 2045. Karsten Hønge kalder det sidste nat med pensionselskerinde:

– Det er som om, at man ved, at man synder. At man ved, at man gør noget forkert, mens man lover, at man bare vil gøre det én gang til, siger beskæftigelsesordfører Karsten Hønge fra talerstolen.

Velfærdsaftalen har spillet fallit, fordi man med den systematiske forhøjelse af pensionsalderen aftalte en række betingelser, som er brudt:

  • Det er ikke at fremtidssikre velfærden, når der er brugt 84 milliarder kroner på skattelettelser, hvoraf en stor del af dem er gået til de rigeste.
  • Der er meget at gøre i at sikre et bedre arbejdsmiljø, når nogle slet ikke når til pensionsalderen i dag.
  • Efterlønsordningen blev skåret, mens man først i den seneste regeringsperiode – og lige inden da Seniorpensionen blev opfundet – gik fra reform og pisken til at sikre rettigheder og tilbud.

Netop de brud giver 3F-formand Henning Overgaard anledning til at kalde stigningen i pensionsalderen til 70 år for uanstændig.

SF ønsker styrkede tilbagetrækningsmuligheder for lønmodtagere med lange arbejdsliv og opslidende job og en ny og mere solidarisk velfærdsaftale med forpligtende betingelser.

At Arne kunne gå tidligere var kun et skridt på vejen. For når pensionsalderen stiger, gør den det samtidig for den tidlige pension. Og der er immervæk bare forskel på at stå på en byggeplads og anlægge fabrikker end på at sidde til bestyrelsesmøderne og hente gevinsterne.

Men det stikker selvfølgelig dybere end Arne, bryggeriarbejdere og andre, der kan få ret til tidlig pension. For 4 ud af 5 danskere er bekymrede for, om de kan holde helt til pensionsalderen. Danskernes bekymringer er derfor velbegrundede.

Pensionskommissionens har anbefalet en lempeligere indeksering af pensionsalderen. Så den stiger langsommere langt ude i fremtiden.

Det styrker de offentlige finanser, hvis flere bliver på arbejdsmarkedet og betaler skat. Og de fleste vil gerne arbejde, hvis de kan. Men kæden hopper af, når politikere tror, at det alene handler om at diktere et tal fra Christiansborg. Det er doven reformpolitik med skyklapper. Og det skaber A-, B- og C-hold på arbejdsmarkedet.

Vi skal allerede nu udbygge sikkerhedsnettet for dem, der har brug for det. Ingen skal arbejde så hårdt og så længe, at der ikke er plads til gode år på pension. Med bedre muligheder for sporskifte og gode forhold for seniorer på arbejdsmarkedet.