Del

SF vil investere over en milliard i plantebaserede fødevarer Den Grønne Trepart

07-11-2024

Virksomheder, forskere, hospitaler, foreninger og organisationer står i kø for at få en del af de grønne midler i Plantefonden, der skal fremme forskning, støtte nye grønne virksomheder og hjælpe fremtidens klimaløsninger på vej.

Men som det ser ud i dag, er der slet ikke nok midler til alle de grønne initiativer. Mange når slet ikke i gang, og det har planeten ikke råd til midt i en klimakrise. Sådan lyder det fra SF’s landbrugs- og fødevareordfører Carl Valentin.

”Det animalske landbrug er marineret i statsstøtte, og det er på tide, der bliver lidt balance i tingene. Vi har brug for en omlægning af vores fødevareproduktion, der kan gøre det lettere for danskerne at få grønt på tallerkenen, og det kræver, at vi hjælper det på vej fra politisk side,” siger Carl Valentin, SF’s landbrugs- og fødevareordfører.

Der blev til midlerne i år i Plantefonden ansøgt om projekter for i alt 330 millioner kr., men der var kun 122 millioner kr. til rådighed hos Plantefonden.

SF foreslår, at der skal tilføres 240 mio. kr. årligt til Plantefonden, så den tredobles.

Det vil Carl Valentin nu tage med til forhandlingsbordet om den grønne trepart.

Ideerne er der, initiativerne er der, viljen er der – så skal pengene selvfølgelig også være der. Der bliver investeret tonsvis af penge i landbruget, men kun en brøkdel går til de her grønne, klimavenlige løsninger. Samtidig vil vi kunne sikre mere plads til naturen, fordi de plantebaserede løsninger fylder mindre i landskabet,” siger SF’s landbrugs- og fødevareordfører, Carl Valentin.

Plantefonden skal være et fast og varigt inventar hos Landbrugsstyrelsen. For behovet for plantebaseret kost varer ikke kun til 2030, som er fondens nuværende levetid.

Foruden at investere massivt i Plantefonden og gøre fonden permanent, vil SF:

  • Sikre tilskud til, at arbejdsgivere kan tilbyde medarbejdere økologiske plantebaserede måltidskasser
  • Stille krav om, at alle større offentlige køkkener skal reducere klimaaftrykket af deres måltider, så det gennemsnitlige måltid har et klimaaftryk på niveau med eller lavere end en kost baseret på de nye kostråd.
  • Sikre, at det altid er muligt at få et plantebaseret måltid i de offentlige køkkener.
  • Etablere et videnscenter for plantebaseret ernæring orienteret mod sundhedsprofessionelle
  • Styrke Fødevareministeriets arbejde med plantebaserede fødevarer – både i Danmark og internationalt – 10 mio. kr. årligt frem til 2035.
  • Få regeringen til forpligte sig på under at arbejde for en EU-politik, der fremmer plantebaserede fødevarer, herunder fx etablering af en Europæisk plantefond – finansieret via en omprioritering af midler fra landbrugsstøtten på fx 100 mia. kr. i næste støtteperiode.
  • Stille krav om at alle større aktører i detailhandelen skal udarbejde en årlig offentlig opgørelse klimaaftrykket af deres salg af hhv. animalske og plantebaserede fødevarer.