Del

Pensionsalder: SF tager regeringen på ordet og sender beslutningen i Folketingssalen

09-09-2024

SF fremsætter nu et beslutningsforslag, der kræver, at de to partiledere Lars Løkke Rasmussen og Mette Frederiksen sætter handling bag ordene om at genforhandle den stigende pensionsalder. 

SF mener, at Regeringen skaber utryghed med sine modsatrettede udmeldinger. Derfor foreslår partiet, at regeringen indkalder til forhandlinger om danskernes pensionsalder inden den planlagte afstemning om pensionsalderen i 2025. Beslutningsforslaget tvinger derfor regeringen i salen for at sætte handling bag regeringens ord. Det siger SF’s beskæftigelsesordfører, Karsten Hønge: 

“Regeringen skal hurtigst muligt indkalde til forhandlinger om en ny velfærdsaftale. Befolkningen har brug for tryghed og stabilitet omkring så centralt et emne. Det er alt for vigtigt til at blive en politisk kastebold i SVM-regeringen.” 

SF ønsker, at partierne sætter sig sammen for at forhandle en ny velfærdsaftale inden afstemningen om en eventuel forhøjelse af pensionsalderen. SF mener at forhandlingerne bør fokusere på: 

  1. Forbedring af de nuværende tilbagetrækningsmuligheder, såsom Arne-pension og seniorpension, samt investeringer i forebyggelse og muligheder for at skifte spor allerede nu. 
  1. At de positive økonomiske effekter af en højere pensionsalder skal øremærkes til velfærd, forebyggelse og efteruddannelse og ikke bruges på skattelettelser. 
  1. Et tilbagetrækningsråd, der løbende overvåger arbejdsmarkedet for at sikre, at forebyggelses- og efteruddannelsesindsatsen virker, og at de supplerende tilbagetrækningsordninger er tilstrækkelige. Rådet skal sikre social balance og bæredygtighed i de offentlige finanser. 

Beslutningsforslaget handler først og fremmest om at få partierne til forhandlingsbordet, da forskellige partiers udmeldinger ellers risikerer at skabe unødig utryghed blandt almindelige lønmodtagere: 

“Der er heldigvis en stigende erkendelse af og enighed om, at den automatiske stigning i pensionsalderen er uholdbar. Men det er en gratis omgang, hvis der ikke kommer handling bag ordene. Mange danskere kan ikke arbejde, til de fylder 67 eller 68, så det er åbenlyst, at den nuværende automatisk stigende pensionsalder slet ikke tager højde for den virkelighed, som mange mennesker med lange arbejdsliv og hårde job lever i,”
siger Karsten Hønge.