EU er slagmarken når farlig kemi skal bekæmpes

Der er skadelige kemikalier i så godt som alle aspekter af vores liv. Det er i stegepander, i fugtighedscreme, i flyverdragter, i drikkevandet, vores mad, i vores blod og i naturen omkring os. Mange af disse kemikalier er kræftfremkaldende, allergifremkaldene eller hormonforstyrrende. Og selv hvis de ikke er i sig selv er særligt farlige, kan effekten af den samlede påvirkning fra kemikalier (den såkaldte cocktail-effekt), skade vores helbred. Som forbruger, kan det virke som en jungle at finde rundt i, hvilke produkter der er sikre at bruge. Men med stærkere retningslinjer fra EU kan vi gøre en reel forskel i kampen mod de giftige stoffer.

REACH – EU’s værn mod skadelig kemi

EU’s fælles kemilovgivning, REACH, er det mest omfattende skridt, EU har taget for at beskytte mennesker og natur mod skadelige kemikalier. REACH omfatter alle kemikalier, der produceres, importeres eller anvendes i store mængder af virksomheder i EU-landene. For de farligste kemikalier forpligter loven virksomhederne til at bruge mindre farlige alternativer, hvis det er muligt

Lovgivningen trådte i kraft i 2007, og er blevet kaldt den strengeste af sin slags i verden.

REACH har omvendt bevisbyrde: Skyldig til det modsatte er bevist

REACH kræver at virksomheder registrerer kemikalier, før de kan sælge produktet i EU. Før REACH blev vedtaget, kunne et stof kun forbydes, hvis de offentlige myndigheder i medlemslandene kunne bevise, at der var en risiko forbundet med fremstillingen eller anvendelsen.

REACH vender bevisbyrden om. I overensstemmelse med princippet om, at forureneren betaler, er det industrien, der skal dokumentere, at kemikalierne ikke er til fare for mennesker og miljø.

Forbedring af REACH?

REACH var et stort skridt på vejen mod et sikrere og mere giftfrit Europa, men vi er ikke i mål. REACH er blevet kritiseret for at overse en række skadelige kemikalier og stoffer, heriblandt PFAS, og for at give kemikalieindustrien for lang snor til at sende nye og potentielt skadelige kemikalier ud på markedet.

I årevis har EU-Kommissionen lovet ny kemi-lovgivning. Og allerede i 2020 var EU-Parlamentet og De Grønne klar med krav om at REACH skulle revideres og styrkes. Der var særligt fokus på forbud af seks kategorier af farlige kemikalier (”The Sick Six”), herunder perfluoroalkyl substances (PFAS), og andre evighedskemikalier.

Pres fra kemi-lobbyister

Men i 2023 blev revideringen af REACH-lovgivning lagt på is, på trods af at det hele lå klar på Kommissionens skrivebord. Skyldspilen peger i den grad på den europæiske kemikalielobby, som i 2022 brugte 250 millioner kroner på at pleje deres interesser i Bruxelles, og på den konservative gruppe EPP.

Men kampen er langt fra tabt! I SF og De Grønne kæmper vi ufortrødent for et giftfrit EU. Et EU uden farlig kemi i dig og dine omgivelser.

Kilder:

Sådan undgår du uønsket kemi i din hverdag

  1. Brug appen Kemiluppen til at tjekke for uønsket kemi i kosmetik, plejeprodukter og rengøring.

Kemiluppen er en app til dig, der gerne vil undgå uønsket kemi i kosmetik og pleje samt vask og rengøring. Uønsket kemi er for eksempel stoffer, som er allergifremkaldende eller som er mistænkt for at være hormonforstyrrende eller kræftfremkaldende.

Læs mere: https://taenk.dk/kemi/plejeprodukter-og-kosmetik/kemiluppen-tjek-din-personlige-pleje-uoensket-kemi

  1. Undgå at købe kosmetik og plejeprodukter fra udenlandske webshops udenfor EU, såsom Amazon, Temu, Shein, AliExpress og Wish.

Hvis du køber kosmetik og plejeprodukter på udenlandske webshops uden for EU, er det ikke sikkert, at de følger de regler, som EU og Danmark har fastlagt. Det betyder, at produkterne potentielt kan indeholde ingredienser, der er ulovlige eller skadelige. Disse ingredienser kan fx kan være hormonforstyrrende eller være særligt skadelige for miljøet

Ofte er det også tilfældet at produkterne slet ikke har en ingrediensliste, som ellers er et krav i EU på kosmetik og pleje.

Læs mere: https://taenk.dk/kemi/kemitest/kosmetik-uden-eu-kan-du-ikke-regne-med-er-sikkert

  1. Undgå såvidt som muligt hudpleje og kosmetik til børn.

Skincarerutiner på TikTok er blevet et populært fænomen, og selv børn ned til ni år efterspørger en masse forskellige hudplejeprodukter og kosmetik.

Men børn er langt mere følsomme over for kemikalier end voksne, og i løbet af en barndom vil de møde skadelig kemi i mange andre produkter. Tænk derfor en ekstra gang over, hvilke og hvor mange forskellige hudplejeprodukter og kosmetik dine børn skal have lov til at smøre på huden.

  1. Spis dansk økologisk frugt og grønt.

Hvert år gennemfører Fødevarestyrelsen og DTU Fødevareinstituttet kontrol af mængden af sprøjtemiddelrester i både dansk og udenlandsk frugt og grønt, som sælges i danske butikker.

Resultaterne viser, at dansk frugt og grønt generelt har færre sprøjtemiddelrester sammenlignet med de udenlandske varer. Selv hvis du ikke vælger økologi, kan du sandsynligvis stadig reducere dit indtag af sprøjtemidler ved at købe danske frugt og grønt

  1. Skru ned for parfumen og undgå parfumeallergi

Deodoranter er den mest almindelige årsag til parfumeallergier. Skift derfor gerne din deodorant ud med en uden parfume. Hvis din yndlingsdeodorant indeholder parfume, er det okay at beholde det, men tænk over at skifte til parfumefrie alternativer for andre produkter. Hvis du vil bruge parfume, så spray den på dit tøj i stedet for direkte på huden

  1. Gå efter miljømærket og allergimærket. Svanemærket og EU-Blomsten er nogle af de miljømærker, du kan kigge efter, hvis du vil undgå farlige kemikalier.

Læs mere: https://taenk.dk/kemi/bolig-og-fritid/miljoemaerker-faa-styr-paa-svanemaerket-blomsten-og-alle-de-andre

  1. Vask nyt tøj, inden du bruger det første gang

Nyt tøj kan indeholde restkemikalier fra produktionen. Særlig tøj fra udenlandske webshops der ikke er underlagt EU-krav. Disse kemikalier kan være sundhedsskadelige eller miljøbelastende. Vask derfor tøjet, inden du bruger det. På den måde får du renset mange restkemikalier ud af tøjet.

Ønsker du at undgå restkemikalier i tekstiler helt, så gå efter 100% økologiske tekstiler eller køb genbrugstøj.

  1. Luft ud

Én af de helt store kemisyndere er et dårligt indeklima. Især små soveværelser som er fyldt med elektronik. Alle former for elektronik afgiver nemlig kemikalier, og disse sætter sig både i luften og i støv.

En god start er at:

  • Lufte ud 2 gange om dagen.
  • Støvsug og tør støv af 1 gang om ugen.
  • Sluk elektronik som fjernsyn, playstation mv, når du sover.
  1. Tjek skummet i børneprodukter

Vær særligt opmærksom på produkter til børn, som indeholder skum, og læs på indlægssedlen. Det kan fx. være madrasser, autostole, bæreseler og puslepuder – det skal helst være så kemifrit som muligt.

Desværre er der nogle produkter, hvor det ikke er til at se eller læse kemikalieindholdet på disse produkter. Det skyldes, at virksomheden bag som udgangspunkt ikke har pligt til at oplyse om indholdsstoffer på babyudstyret.

Hvis du gerne vil vide mere om uønskede kemi i børneudstyret, kan du spørge forhandleren i butikken eller på webshoppen. Virksomhederne har pligt til at svare dig inden for 45 dage, hvis deres produkt indeholder kemikalier, der står på EU’s kandidatliste over særligt problematiske stoffer.

Finansieret med tilskud fra Europa-nævnet. Ansvaret for indhold er alene tilskudsmodtagers